add

21 listopada 2009

Traženje tartufa

Psi za traženje tartufa

U našoj Istri nalazi se vrlo skup i atraktivan gomolj koji je u principu jedino moguće pronaći sa psima.
Zanimljivost u vezi traženja tartufa je da se za traženje tartufa mora dobiti licenca nadležnog ministarstva. Druga stvar je da se dnevno može iskopati najviše.0,5 kg posebno određenim alatom.

Za traženje tartufa najčešće se koriste psi mješanci. Naravno radi se o psima posebno dresiranim za traženje tartufa.

Vjerojatno veliki broj ljudi zanima kako se obučavaju psi za traženje tartufa. Za dresirati dobrog psa treba se poklopiti niz čimbenika a to su uzgoj pasa, dobra selekcija i odabir, redoviti trening prepoznavanja mirisa. Prepoznavanje mirisa je izuzetno važno s obzirom da tartuf raste ispod zemlje bez vidljivih znakova iznad zemlje. cijena koju postiže kapitalac od 100 grama je nekoliko tisuća eura.

Kako postići da pas prepozna miris tartufa? Cilj dresure je naučiti psa da nam po otkrivanju mirisa javi znakom lajanjem, ljeganjem ili na neki drugi način. KAKO TO POSTIĆI?. Kroz igru sa mladim psom u njegovu najdražu igračku potrebno je sakriti tartuf ili miris tartufa kako bi on povezao miris tartufa i svoju najdražu igračku. Kasnije odrasli pas ne traži tartuf nego svoju najdražu igračku i nagradu koja poslije slijedi a to je igra.

Nema komentara:

300 x 250