Dresura Pasa

 Osnove dresure pasa Dresura mladih pasa često počima prerano, što je u svakom slučaju greška. Svakako ne bi smijeli počet sa dresurom ako je pas premlad i nedovoljno psihički sazrio. 

Dresura njemačkog, belgijskog, francuskog i škotskog ovčara, šnaucera, dobermana i pudla možemo početi sa 12 – 14 mjeseci.
Erdel terijera, welškog i ruskog terijera, foksterijera, setera i boxera od 16 – 18 mjeseci.
Rotwailera školujemo nakon 18 mjeseci. 
Dresura starih pasa može biti problem zbog već formiranih navika (uvjetnih refleksa), te prvo treba ići na «zaboravljanje» naučenog, a tek onda ponovno stjecanje novog znanja, što je težak i dugotrajan posao. 

Na početku dresure psa obavezno sve radnje provoditi na povodniku, bez upotrebe sile. Strpljivo mu moramo pokazati što ustvari želimo s istovremenim fizičkim utjecajem.
Dugotrajnim ponavljanjem vježbe pas povezuje sve podražaje i žuri se izvršiti određenu radnju – vježbu da bih odmah dobio pohvalu i nagradu koja slijedi. Na ispravan rad ga usmjeravamo pomoću zadovoljenja njegovih nagona (lov, hrana , pohvala).
Tijekom šetnje psa više puta pozovemo k sebi, pohvalimo ga i nagradimo ili nakratko napravimo neku vježbu i pustimo ga da se igra kao nagradu. Ne smijemo ga zvati k sebi samo onda kad ga želimo vezati i voditi kući, jer će taj čin pas doživjeti kao nelagodu i s vremenom neće htjeti doći.

Preporučljivo je da treniramo svaki dan ili najmanje tri puta tjedno. Pas se hrani nakon vježbanja. Intenzivno vježbamo 10 – 15 minuta, a nakon toga slijedi 5 – 10 minuta odmora. To posebno vrijedi za mladog psa koji se brzo psihički i fizički umori, jer još nije stekao radnu kondiciju. Osim toga nije dobro raditi samo jednu vježbu duže od 10 minuta, a samu vježbu ne ponavljamo više od 3 – 5 puta za redom, jer će se pas zasititi i past će mu interes za rad.

Pohvala u krivo vrijeme smest će psa, a izrečena u pravo vrijeme dat će mu sigurnost.
Pohvala bi trebala uslijediti neposredno nakon radnje koju želimo pohvaliti. Što je dulji prekid, to će pohvala nepravilnije djelovati i možda će je pas povezati s nekom radnjom. Primjer: pas donese novine a zatim skače na nas. Mi mislimo da ga hvalimo za novine a on smatra da je pohvaljen za naskakivanje.
Da bi pohvala učvrstila željeno ponašanje, trebala bi biti u uskoj vezi sa tim ponašanjem.
Ponavljati znači uvijek postupati na isti način da bi se pas mogao naviknuti na oblik i način rada koji treba naučiti. Privikavanjem na tok vježbe raste sigurnost psa i povećaju se njegove šanse da nas razumije.

Pojedina vježbe treba da su kratke i neka se ne ponavljaju istog dana. Najbolje je prestati kad ih pas naročito dobro izvršava ili ako se iznenada pojavio mali uspjeh. U dane kad ništa ne uspijeva najbolje je odmah prekinuti vježbu ili priječi na rad koji psa naročito veseli. Daleko je bolje češće i manje vježbati nego rijetko vježbati i tada previše opteretiti izdržljivost psa. To naročito vrijedi za mlade pse. Pokušajte izraditi plan treninga svog psa.

Povodnik je samo pomoćno sredstvo i trebamo naučiti da ga pravilno upotrebljavamo. Glavno je pravilo : prisilu povodnikom treba rijetko primjenjivati. U biti ćemo se prema psu na povodniku tako ponašati kao da nije vezan. Prema tome, povodnik neće biti napet , već će labavo visjeti. Tada se pas neće moći vješati o povodnik ili mu se odupirati, već će slobodno hodati i održavati vlastitu ravnotežu. 
Metode rada
Pas neće moći shvatiti više vježbi odjedanput, zato moramo raditi postupno.
Svaku radnju sa psom treba ponavljati više puta a da se pritom ne mijenja način rada. Bolje je raditi sa kraćim vježbama. Uočene greške odmah se ispravljaju.
Ukoliko je pas usvojio vježbu prelazimo na slijedeću kompliciraniju.

Ako pas vježbu radi nevoljko ili je taj dan ne uspijeva savladati bolje je prekinuti sa vježbom i nastaviti je drugi dan. Bolje je vježbati u kontinuitetu nego povremeno i dugo pri čemu dolazi do preopterećenja psa.

Vježbu uvijek započinjemo od jednostavnije prema složenijoj. Ako imamo mogućnosti a sigurno će se postići bolji rezultati ako se izvrši promjena terena. Pas brzo privikava na teren na kojem uči, zato je dobro što češće mijenjati teren na kojem se vježba.

Za svaku dobro izvedenu radnju pohvaliti psa ali ga nikako hvaliti bez razloga, kako ne bi došlo do zbunjivanja psa. Pohvala uvijek dolazi odmah nakon pravilno izvedene vježbe.

Uspostavom kvalitetnog kontakta između vlasnika i psa veliki je korak naprijed i olakšava provedbu svih vježbi sa psom i međusobnog razumjevanja.

 Socijalizacija pasa

 Vrlo bitna aktivnost u odgoju šteneta je socijalizacija. Rana socijalizacija šteneta počima još u leglu što podrazumijeva upoznavanje šteneta sa novom okolinom. Socijalizacija šteneta počima sa mjesec dana starosti i završava po završetku treninga odnosno dresure psa.

Samo dobro socijaliziran pas može napraviti i ispuniti sva naša očekivanja kao što su da bez straha dolazi na sva moguća mjesta gdje bi se u stvarnom životu mogao zateći kao što su aerodromi razne zatvorene zgrade sa različitim vrstama podloge, promet, masa ljudi i sl. Socijaliziran pas će bez straha savladati navedene i slične situacije. Kvalitetnim i svakodnevnim radom sa štenetom možemo isto postići dovodeći ga u različite situacije i prostore iz svakodnevnog života.

Pravilna socijalizacija mladog psa navikava da staloženo reagira na podražaje i situacije iz okoline kao što su:
1. različite vrste okoliša
2. buka i različiti izvori zvuka
3. vidni podražaji
4. prevoženje različitim vrstama prijevoznih sredstava
5. da podnosi nošenje u rukama
6. donosi različite predmete od drva i plastike
7. da savladava različite prepreke


Rad kod kuće 
 Dresura pasa kod kuće je važan segment rada sa psima odnosno razvoja šteneta. Ovisno o našem odnosu prema štenetu razvit će se odrasli pas. Odgojem mladog šteneta već od 2 mjeseca razvit će mo i dobre međusonbne odnosne koji će nam olakšati prepoznavanje reakcija i ponašanje psa u pojedinim situacijama. Odnosno poboljšat će ukupan naš međuodnos i razumjevanje.

Trening pasa

Svaki pas se može trenirati kod kuće bez obzira da li se radi o štenetu ili odraslom psu. u nekim zahtjevnijim situacijama možda će mo trebati pomoć stručnjaka. Što prije počnemo to je bolje i imat će mo lakši posao.

Zaigurno će te olakšati život i sebi i psu ako pas zna koji je njegov dio stana ili kuće odnosno u kojoj sobi je njegov prostor za življenje i odmor. I psu je prirodna reakcija koju mi moramo potaknuti i razviti da prostor za život i spavanje drži čistim i urednim.

Ako pas živi u stanu u kroz dresuru psa morate naviknuti da nuždu ne obavlja u sobi nego vani, da ne grize namještaj, obuću ili nešto drugo. U ovome će vam sigurno pomoći i neka igračka za pse.

Prilikom samostalnog rada sa psom na vježbama poslušnosti nikada nemoj izmišljati svoje vlastite zapovijedi a posebno ne duge zapovijedi.
Najbolje su zapovijedi od jedne riječi. Zapovije od jedne riječi pas može razumijeti i čuti. Važno je kod izdavanja zapovijedi i čistoća i jačina glasa. Jačina glasa u pravilu bi trebala biti onolika da vas pas može čuti.

Zapovijedi
Najbolji način je držati se već prihvaćenih zapovijedi poslušnosti kao što su Sjedi, Mjesto, Uz nogu, Idi, Aport, Stoj, Dođi, Traži, Kreni
Prije početka traninga sa psom - osnove dresure trebamo razmisliti i trenirati svoj glas kako bi smo olakšali rad sa psom za vrijeme izvođenja vježbi.

Kao početnik - osnove dresure razlikujemo tri tipa glasa.

1. Veseli tip : Vježbaj ovaj glas koristeći riječ "dobar pas".
2. Zapovijedni tip: - U glasu pas mora osjetiti jačinu i ozbiljnost direktne naredbe.U vježbi ga koristiš uz naredbe kao što je sjedi, mjesto.
3. Korekturni tip: Pas mora čuti čist i jasan glas koji je vrlo ozbiljan u namjeri promjene njegovog ponašanja. U vježbi ga koristiš kod korekcije zapovijed "ne".

Zašto je važno vježbati sa psima?
Dobro obučeni i socijalizirani pas postaje aktivni član obitelji. sa takvim psom možemo putovati na godišnji, u grad, park kod prijatelja.

Psi zahtjevaju svakodnevnu vježbu. time im omogućujemo aktivan i zdrav život. Psi koji se dosađuju vrlo lako postanu loši psi.

Kod vježbanja nikada ne treba zaboraviti da vježbe moramo prilagoditi starosti psa i pasmini. Nisu iste vježbe za velike i male psamnine kao ni za štene i odraslog psa.

Vježbanjem psi oslobađaju i dio nakupljenog stresa i energije isto kao i čovjek. Važno je napomenuti da brzina hoda čovjeka nije prirodna za psa i to nije vježba za psa. Ako se pas ne odaziva na naš poziv moramo paziti gdje vježbamo odnosno gdje ga puštamo sa povodnika. U tom slučaju pas je najsigurniji na povodniku.

Ponekad je potrbno psa pustiti da bude pas a to znači da slobodno trči, skače, grize i kopa.

 Greške pri dresuri pasa
Čovjek je uzrok većine grešaka koje se pojavljuju pri dresuri pasa .
Najčešće greške su:
  • Nagrađivanje psa u pogrešno vrijeme ili iz pogrešnih razloga.
  • Vlasnik ne razumije psa.
  • Dosljednost u radu je vrlo važna. treninzi se ne mogu raditi samo povremeno kada se sjetimo.
  • Moramo pronaći kvalitetan motiv za rad sa psom. Ako je pas nezainteresiran i nemotiviran bolje je da prekinemo trening.
  • Vježbe provoditi na različitim lokacijama.
  • Loša socijalizacija psa.
  • Ne ponavljanje naučenog. Naučene lekcije moramo ponavljati sa našim psom.
Ključ uspjeha u treningu je na vlasniku psa koji će uspostaviti kvalitetan kontak sa psom.
Nakon toga sve će biti lakše i jednostavnije sa manje grešaka.
Knjiga o dresuri pasa u elektronskom obliku koja se može kupiti na netu i odmah skinuti na računalo a po mom skromnom mišljenju radi se o najboljoj knjigi koju možemo kupiti na netu.

Ova stvarno dobra knjiga može zadovoljiti svakog vlasnika pasa a vjerujem da i treneri koji se duže vremena bave mogu puno toga naučiti o tome kako provesti kvalitetan trening. Kad se sve to uzme u obzir cijena je više nego prihvatljiva.

Puno savjeta i trikova za dresuru pasa od početnika i objašnjenja kako odabrati psa, do naprednih korisnika i savjeta o poslušnosti,kako trenirati psa sjedi, lezi itd.ponašanju psa, problemi u ponašanju i kako ih riješitinppr agresija, grižnja, kopanje obavljanje nužde itd, briga i održavanje psa, zdravstvena zaštita do informacija o pasminama pasa.
Ono što drugi sajtovi ne nude a ovdje možete dobiti kroz ovaj program su i individualne konzultacije na Vaš zahtjev ako imate za to potrebe kao i mogućnost povrata novca u roku od 60 dana ako niste zadovoljni.

Pored ovoga uz knjigu će te dobiti i 30 minuta video materijala o obuci pasa.
VišeZa sve one koji su zainteresirani možete se jednostavno prijaviti za besplatni šestodnevni mini online tečajYES! I want to claim my free instant access to the Secrets to Dog Training 6 Day Dog Behavior and Training course ($27 value).
Your Name:  Secrets to Dog Training Free 6 Day Course
Your email Address:

(This is a private and fully protected mailing list. You can unsubscribe at any time).


Secrets to Dog Training

Pored ovoga možete pogledati i neke druge njihove knjige za pse i njihove prijatelje mačke te o ribama.
Dove Cresswells Trening pasa
Dove Cresswells Dog Training Online

Odličan video materijal u kojem Vam nije prepreka engleski jezik jer video materijal uvijek možet ponovo pogledat.
Smatram da navedeni materijal vrijedi traženu cijenu. Isi mogu koristiti svi vlasnici pasa i naučiti sve što im je potrebno za trning odnosno dresuru njihovih pasa. Ako to usporedimo a cijenom koju plaćamo za dresuru isto je neusporedivo.

Kvalitetan video materijal pomaže nam da možemo vizualizirati pojedine vježbe i lakše ih primjeniti u praksi.

Pisac i snimatelj ovog materijala radio je i filmsku industriju na filmovima Saved! and Sam's Lake; TV shows: Romeo, Behind the Camera: Charlie's Angels, and Cougar Crossings; and commercials, including: The Source.

Kompletne instrukcije korak po korak primjenjivo na svim pasminama pasa.
Treniraj svog psa na isti način, brzo, efektivno, zabavno kao profesionalni treneri u filmovima, TV ili reklamama.

Video materijal možete odmah sigurno preuzeti sa interneta uz podršku najpoznatijeg prodavatelja digitalnih proizvoda Clickbank i već danas krenuti sa treningom svog psa.

Dostupno online za trenutni download.

Nauči kako izbjeći greške u treningu pasa i pogledaj ovaj materijal Dove Cresswells Dog Training Online - Download now.