add

Dresura Pasa

Osnove dresure pasa 

Prije početka dresure mladih pasa najprije trebamo razmisliti kada započeti proces dresure odnosno intezivnog treninga. Svakako ne bi smo smijeli počet sa dresurom ako je pas premlad i nedovoljno psihički sazrio. Proces prije školovanja psa je socijalizacija kada psa privikavamo na prostor i okolinu.

Socijalizacija pasa

Vrlo bitna aktivnost u odgoju šteneta je socijalizacija psa. Rana socijalizacija šteneta počima još u leglu što podrazumijeva upoznavanje šteneta sa novom okolinom. Socijalizacija psa počima sa mjesec dana starosti i završava po završetku treninga odnosno dresure psa.

Samo dobro socijaliziran pas može napraviti i ispuniti sva naša očekivanja kao što su da bez straha dolazi na sva moguća mjesta gdje bi se u stvarnom životu mogao zateći kao što su aerodromi razne zatvorene zgrade sa različitim vrstama podloge, promet, masa ljudi i sl. Socijaliziran pas će bez straha savladati navedene i slične situacije. Kvalitetnim i svakodnevnim radom sa štenetom možemo isto postići dovodeći ga u različite situacije i prostore iz svakodnevnog života.

Pravilna socijalizacija mladog psa navikava da staloženo reagira na podražaje i situacije iz okoline kao što su:
1. različite vrste okoliša
2. buka i različiti izvori zvuka
3. vidni podražaji
4. prevoženje različitim vrstama prijevoznih sredstava
5. da podnosi nošenje u rukama
6. donosi različite predmete od drva i plastike
7. da savladava različite prepreke

Početak dresure psa 

Vrijeme početka dresure psa najviše ovisi o pasmini. Ovisno o starosti psa psi su uglavnom spremni za dresuru od 12 do 18 mjeseci starosti. 

Dresura pudla, dobermana, njemačkog, belgijskog, francuskog i škotskog ovčara, šnaucera može početi sa 12 – 14 mjeseci.
Dresura Erdel terijera, welškog i ruskog terijera, foksterijera, setera i boxera od 16 – 18 mjeseci starosti psa.
Rotwailera školujemo nakon 18 mjeseci. 

Dresura starih pasa može biti problem zbog već formiranih navika (uvjetnih refleksa), te prvo treba ići na «zaboravljanje» naučenog, a tek onda ponovno stjecanje novog znanja, što je težak i dugotrajan posao. 

Pohvala psa

Tijekom šetnje psa više puta pozovemo k sebi, pohvalimo ga i nagradimo ili nakratko napravimo neku vježbu i pustimo ga da se igra kao nagradu. Ne smijemo ga zvati k sebi samo onda kad ga želimo vezati i voditi kući, jer će taj čin pas doživjeti kao nelagodu i s vremenom neće htjeti doći.

Pohvala u krivo vrijeme smest će psa, a izrečena u pravo vrijeme dat će mu sigurnost. Pohvala psa bi trebala uslijediti neposredno nakon radnje koju želimo pohvaliti. Što je dulji prekid, to će pohvala nepravilnije djelovati i možda će je pas povezati s nekom radnjom. Primjer: pas donese novine a zatim skače na nas. Mi mislimo da ga hvalimo za novine a on smatra da je pohvaljen za naskakivanje.

Da bi pohvala učvrstila željeno ponašanje, trebala bi biti u uskoj vezi sa tim ponašanjem.
Ponavljati znači uvijek postupati na isti način da bi se pas mogao naviknuti na oblik i način rada koji treba naučiti. Privikavanjem na tok vježbe raste sigurnost psa i povećaju se njegove šanse da nas razumije.

Za svaku dobro izvedenu radnju pohvaliti psa ali ga nikako hvaliti bez razloga, kako ne bi došlo do zbunjivanja psa. Pohvala uvijek dolazi odmah nakon pravilno izvedene vježbe.

Metode rada kod školovanja psa

Na početku dresure psa obavezno sve radnje provoditi na povodniku, bez upotrebe sile. 

Preporučljivo je da treniramo svaki dan ili najmanje tri puta tjedno. Pas se hrani nakon vježbanja. Pravilna dresura psa podrazumjeva kratke vježbe. Pokušajte izraditi plan treninga psa.

Rad sa psom kod kuće

Dresura pasa kod kuće je važan segment rada sa psima odnosno razvoja šteneta. Ovisno o našem odnosu prema štenetu razvit će se odrasli pas. Odgojem mladog šteneta već od 2 mjeseca razvit će mo i dobre međusonbne odnosne koji će nam olakšati prepoznavanje reakcija i ponašanje psa u pojedinim situacijama. Odnosno poboljšat će ukupan naš međuodnos i razumjevanje. 

Svaki pas se može trenirati kod kuće bez obzira da li se radi o štenetu ili odraslom psu. U nekim zahtjevnijim situacijama možda će mo trebati pomoć stručnjaka. Što prije počnemo to je bolje i imat će mo lakši posao.
Zasigurno će te olakšati život i sebi i psu ako pas zna koji je njegov dio stana ili kuće odnosno u kojoj sobi je njegov prostor za življenje i odmor. I psu je prirodna reakcija da živi u čistom prostoru. Mi moramo potaknuti i razviti tu reakciju da prostor za život i spavanje drži čistim i urednim.

Ako pas živi u stanu psa kroz dresuru morate naviknuti da nuždu ne obavlja u sobi nego vani, da ne grize namještaj, obuću ili nešto drugo. U ovome će vam sigurno pomoći i neka igračka za pse.

Zapovjedi za psa

Prilikom samostalnog rada sa psom na vježbama poslušnosti nikada nemoj izmišljati svoje vlastite zapovijedi a posebno ne duge zapovijedi.
Najbolje su zapovijedi za psa od jedne riječi. Zapovije od jedne riječi pas može razumijeti i čuti. Važno je kod izdavanja zapovijedi i čistoća i jačina glasa. Jačina glasa u pravilu bi trebala biti onolika da vas pas može čuti.

Najbolji način je držati se već prihvaćenih zapovijedi poslušnosti kao što su: Sjedi, Mjesto, Uz nogu, Idi, Aport, Stoj, Dođi, Traži, Kreni,
Prije početka traninga sa psom - osnove dresure trebamo razmisliti i trenirati svoj glas kako bi smo olakšali rad sa psom za vrijeme izvođenja vježbi.

Kao početnik -  osnove dresure razlikujemo tri tipa glasa.

1. Veseli tip : Vježbaj ovaj glas koristeći riječ "dobar pas".
2. Zapovijedni tip: - U glasu pas mora osjetiti jačinu i ozbiljnost direktne naredbe.U vježbi ga koristiš uz naredbe kao što je sjedi, mjesto.
3. Korekturni tip: Pas mora čuti čist i jasan glas koji je vrlo ozbiljan u namjeri promjene njegovog ponašanja. U vježbi ga koristiš kod korekcije zapovijed "ne".

Zašto je važno vježbati sa psima?

Dobro obučeni i socijalizirani pas postaje aktivni član obitelji. sa takvim psom možemo putovati na godišnji, u grad, park kod prijatelja.

Psi zahtjevaju svakodnevnu vježbu. time im omogućujemo aktivan i zdrav život. Psi koji se dosađuju vrlo lako postanu loši psi.

Kod vježbanja nikada ne treba zaboraviti da vježbe moramo prilagoditi starosti psa i pasmini. Nisu iste vježbe za velike i male psamnine kao ni za štene i odraslog psa.

Vježbanjem psi oslobađaju i dio nakupljenog stresa i energije isto kao i čovjek. Važno je napomenuti da brzina hoda čovjeka nije prirodna za psa i to nije vježba za psa. Ako se pas ne odaziva na naš poziv moramo paziti gdje vježbamo odnosno gdje ga puštamo sa povodnika. U tom slučaju pas je najsigurniji na povodniku.

Ponekad je potrbno psa pustiti da bude pas a to znači da slobodno trči, skače, grize i kopa.

 Greške pri dresuri pasa

Čovjek je uzrok većine grešaka koje se pojavljuju pri dresuri pasa .
Najčešće greške pri dresuri pasa su: nagrađivanje psa u pogrešno vrijeme, nezainteresiranost i nemotiviranost psa zahtjeva prekid treninga, nedostatak dosljednosti u radu, vježbe se ne provode na različitim lokacijama, nema ponavljanja.
Ključ uspjeha u treningu je na vlasniku psa koji će uspostaviti kvalitetan kontak sa psom.
Nakon toga sve će biti lakše i jednostavnije sa manje grešaka.

WEB stranice o dresuri psa

Secrets to Dog TrainingKnjiga o dresuri pasa u elektronskom obliku koja se može kupiti preko web stranice click here Secrets to Dog Training . Ono što drugi sajtovi ne nude a ovdje možete dobiti kroz ovaj program su i individualne konzultacije na Vaš zahtjev ako imate za to potrebe kao i mogućnost povrata novca u roku od 60 dana ako niste zadovoljni.

Pored ovoga uz knjigu će te dobiti i 30 minuta video materijala o obuci pasa. Pogledaj  Više


Za sve one koji su zainteresirani možete se jednostavno prijaviti za besplatni šestodnevni mini online tečaj.


YES! I want to claim my free instant access to the Secrets to Dog Training 6 Day Dog Behavior and Training course ($27 value).
Your Name:  Secrets to Dog Training Free 6 Day Course
Your email Address:


(This is a private and fully protected mailing list. You can unsubscribe at any time).


Nauči kako izbjeći greške u treningu pasa i pogledaj ovaj materijal Dove Cresswells Dog Training Online - Download now.  Kvalitetan video materijal pomaže nam da možemo vizualizirati pojedine vježbe i lakše ih primjeniti u praksi.
Hrvatski sajt o školovanju pasa više na Dresura pasa