add

15 rujna 2008

Odabir pasa


Ako se odlučite za nabavku novog psa ili prvi put nabavljate psa trebate razmišljati oko nekoliko pitanja.
Prije svega ako prvi put nabavljate psa bilo bi dobro kontaktirati nekog člana kinološke udruge kako bi se savjetovali i na kraju odlučili koja pasmina pasa Vama najviše odgovara. Odabir pasmine također ovisi o Vašoj situaciji i mjestu boravka npr kuća, stan itd.

Kad ste se odlučili za određenu pasminu, bilo bi dobro obići nekoliko uzgajivačnica. Za odabir psa ostavite dovoljno vremena i nemojte odabirati psa u žurbi.
Postoji niz testova za odabir psa što koriste članovi klubova koji se bave različitim takmičenjima ili su sami razvili svoje testove na temelju iskustva.

U svakom slučaju ako kupujete odraslog psa provjerite:
- mjesto gdje je živio,
- prethodna namjena psa (obiteljski pas,
sportski pas, lovački pas itd,)
- karton cjepljenja,
-rodovnik,
- da li je bilo dosadašnjeg školovanja.

Promatranjem psa pogledajte eventualne vizičke nedostatke u držanju psa, da li ima vidljivih poremećaja ( s ušima, očima kožom, dlakom itd).

Ovisno o starosti psa (odrasli pas ili štene) provjerite kroz igru njegovo zanimanje za odbačenim predmetima koji mogu biti npr loptica.
Predmete možete bacati na različita mjesta što Vam je u tom trenutku dostupno ( grmlje, tunel itd).
U svakom slučaju pokušajte provjeriti naročito ako se radi o starijem psu reakciju na različite prostore i podloge kao što su zatvoreni prostor, stepenice itd.

Pogledajte kontakt psa sa vlasnikom njegovo ponašanje prema stranim osobama, ponašanje prema drugim psima, reakcije psa na različite izvore buke ( udaranje predmeta od predmet, upaljen automobil ili drugi izvor buke. Intezitet buke uskladiti prema starosti psa. ako ste u mogućnoti provjerite reakciju psa na promet i vožnju u vozilu.

U slučaju da se planirate provesti kvalitetniju dresuru provjerite pljenski nagon kod psa.
To možete napraviti sa lopticom ili krpicom gdje mladi pas mora pokazati interes za krpicom da je grize ili nosi.

Ponekad je dobro naročito ako birate štene u leglu, da štene odabere Vas a ne Vi štene. Kakav će biti odrasli pas umnogome ovisi o novom vlasniku odnosno kako će se brinuti o psu, njegovoj socijalizaciji i dresuri.



Nema komentara:

300 x 250